Behandelingen

Wat doet een mondhygiënist?

Mondzorg kinderen

De mond is een belangrijk deel van het gezicht en valt daarom direct op. Een frisse en schone mond is aantrekkelijk. Het is prettig te kunnen lachen en praten zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over slechte adem, een vieze smaak in de mond of aanslag op de tanden. Bovendien is een gezonde mond heel belangrijk voor het behoud van uw tanden en kiezen. Ontstoken tandvlees kan zonder dat u het merkt leiden tot onherstelbare schade aan uw gebit én zelfs tot het verlies van tanden en kiezen. Voor een bezoek aan de mondhygiënist heeft u géén verwijzing nodig van de tandarts. U kunt rechtstreeks een afspraak maken voor een behandeling.
De mondhygiënist helpt u uw mond gezond, sterk en fris te houden! Ons doel is daarom een tevreden patiënt een gezonde mond en een vrolijke lach te geven.

Klik hieronder op een titel voor verdere uitleg.

Gingivitis en Aanslag:

Wanneer tandplaque niet tijdig wordt verwijderd kan er onder het tandvlees een ontstekingsreactie plaatsvinden. In de tandvleesrand zie je roodheid, zwelling en een lichte bloeding bij het tandenpoetsen. Zo’n eerste tandvleesontsteking kan al plaatsvinden wanneer tandplaque 3 dagen ophoopt. Dit gebeurd meestal op de meest lastige locaties in de mond te denken aan tussen de tanden kiezen of helemaal achterin. Hier komt de tandenborstel of tandenstoker minder makkelijk bij.
Uw mondhygiënist meet het tandvlees op bij de behandelingen. Bij gezond tandvlees en bij gingivitis is er sprake van 3mm of minder toegankelijkheid onder het tandvlees waar bacteriën zich kunnen ophopen. Deze gingivitis is omkeerbaar naar een gezonde mond, maar zal een uitgebreide reiniging nodig hebben door een tandarts of mondhygiënist.

Parodontitis

Wanneer een tandvleesontsteking niet op tijd wordt behandeld door middel van reiniging of door het eigen lichaam, dan zet deze zich voort. Er komen nu andere agressievere bacteriën bij die zich dieper in het tandvlees willen nestelen en vermenigvuldigen.
Een kies of tand zit in het kaakbot vast met kleine wortelvezels. De parodontitis tandvleesontsteking zet zich steeds dieper voort richting de wortels van de kiezen. Hierbij laten de vezels van het kaakbot los en trekt het kaakbot zich uiteindelijk terug.
Dit noemen we parodontitis.
Wanneer bot terugtrekt komt de kies uiteindelijk los te staan. Dit proces gaat alleen maar verder als er niet wordt behandeld. Soms hebben patiënten dit pas erg laat in de gaten, want dit hoeft niet gepaard te gaan met pijn of gevoeligheid in een beginnend stadium. Hierbij meet uw behandelaar meer dan 3mm.
4 of 5mm is nog een beginnende vorm van een chronische parodontitis die soms met een uitgebreide reiniging kan worden gestabiliseerd naar de gezonde 3mm.
Vanaf 6mm of meer is er sprake van een ontsteking vanaf de helft van de wortellengte. De botafbraak hiervan is helaas niet omkeerbaar maar kan wel gestabiliseerd worden.

De mondhygiënist maakt dan een complete status, een parodontiumstatus.

Status opstellen en meten

Tijdens het opstellen van een status wordt elke tand en kies opgemeten en alle gegevens verwerkt.

Pockets: de diepte van de ruimte tussen tand en tandvlees.
Recessies: Teruggetrokken tandvlees waarbij de wortels bloot liggen.
Mobiliteit: Losstaande tanden en kiezen.
Furcaties: Een parodontale ontsteking tussen de wortels van een kies.
Plaque en bloeding: het mondhygieneniveau van dat moment.

Kan een behandeling in 1 zitting?

De behandeling van een gevorderde parodontitis vergt meestal meerdere zittingen, soms lukt dit in twee zittingen, maar soms is zijn 3-4 behandelingen van 45 minuten echter nodig. Uiteraard zal de mondhygiënist bij elke patiënt nagaan wat nodig is en dit uitvoerig bespreken na het opstellen van een status. Ook dan kunt u overleggen of u liever dit onder lokale anesthesie behandeld wilt hebben.

Reiniging bij Implantaten / Kronen / Bruggen

Kronen en bruggen worden geplaatst om tanden en kiezen te beschermen. Ze hebben altijd een microscopisch klein randje/aanhechting, waar bacteriën kunnen zorgen voor lekkage. Hierdoor ontstaan gaatjes onder de kroon of brug. Dit is natuurlijk zonde, want kronen en bruggen zijn erg duur.

Bij implantaten is verwijdering van bacteriën nog belangrijker. Bij een normale kies zorgen afweercellen van het lichaam ervoor dat de ontstekingen opgeruimd worden. Bij implantaten lukt dat niet en dat maakt ze erg kwetsbaar. Uw mondhygiënist zal het implantaat goed onder controle houden.
Na het zetten van een implantaat is het zeker de eerste twee jaar belangrijk dat deze strikt onder controle blijft. De mondhygiënist zal aangeven hoe het implantaat dagelijks op de juiste wijze onderhouden/gereinigd dient te worden.

Medisch complicaties en interacties met mondgezondheid

In de medische wereld wordt voortdurend onderzocht hoe mensen hun medische problemen kunnen stabiliseren en een zo laag mogelijke dosering van hun medicijnen behoeven te gebruiken.
Als in de mondholte ontstekingen zitten dan kan dat een interactie hebben op de medicatie voor bijvoorbeeld: hart- en vaatproblematiek, botdichtheid, diabetes en reuma.
De lichaamsafweer en de medicatie zijn zo gefocust op het opruimen van ontstekingen, dat de aandacht van de medicijnen wordt verdeeld.
Het opruimen van de ontstekingen in de mondholte kan hierbij een grote rol spelen.
Vraag de mondhygiënist wat de interacties zijn en mogelijke linken tussen het tandvlees en uw aandoening. De mondhygiënist vraagt de patiënt bij elk bezoek daarom naar een recente update van de medische gegevens. Heeft u veel medicijnen, vraagt u dan bij de apotheek een medisch overzicht en neemt u deze mee naar de behandeling.

Zwangerschap en tandvleesontsteking:

Zwangerschapsgingivitis ofwel tandvleesontsteking door zwangerschap is een hormonale kwestie.
Het kan zijn dat juist in het eerste trimester van de zwangerschap problemen ontstaan  met het tandvlees, wat hiervoor nog niet aan de orde was.
Het tandvlees kan erg gaan bloeden tijdens poetsen en er kan zelfs zwangerschapsparodontitis optreden (zie hiervoor kopje Parodontitis). Voor zwangere vrouwen is het erg belangrijk dat de ontstekingen in de mond worden behandeld.
In het eerste en tweede trimester kan er makkelijker behandeld worden dan in het laatste trimester. Vraag daarom gerust om een intake en/of advies en vertel dat u een kinderwens heeft op kort termijn of zwanger bent, ook als dit nog erg pril is.

Slechte adem:

Een slechte adem ofwel Halitose kan verholpen worden. Het is lastig om hiermee rond te lopen.
Nog vervelender is het, als u het van uw familie of kennissen moet horen, maar hier zelf niets van merkt. Achterop de tong worden door de tandplak- bacteriën zwavelzuren afgescheiden. Deze zwavelzuren zorgen voor een vieze smaak. Vaak komt dit voor bij mensen die een eiwitrijk dieet hebben, zoals bijvoorbeeld sporters. Vraag de mondhygiënist om adviezen en vertel wat zelf al is geprobeerd om dit op te lossen.

Sealen van kiezen bij kinderen vanaf 6 jaar

De grote kiezen van kinderen komen meestal rond de 6e levensjaar door. Dit zijn de volwassen kiezen die een leven lang mee moeten. Als deze langzaamaan doorkomen kunnen de groefjes in het kauwvlak van de kiezen erg diep zijn, hierdoor komt de tandenborstel niet altijd even goed bij deze kwetsbare plekken. De groeven in het kauwvlak kunnen dan verkleuren of er kan een gaatje in ontstaan. Om dit te voorkomen wordt er, indien nodig, een laagje sealent overheen gelegd om de groef wat op te vullen.
De sealent is een wit laagje op het kauwvlak wat heel glad aanvoelt. Hierdoor wordt het poetsen makkelijker en kan er minder snel een gaatje optreden. Niet bij elke tand of kies is het nodig om deze te sealen, soms zijn de preventieve poets- en voedingsinstructies voor de kinderen ook afdoende als de groeven niet te diep zijn.

Kinderen vinden het soms een beetje spannend als ze moeten komen voor het sealen omdat ze een behandeling nog niet hebben meegemaakt.
Bij het sealen, echt waar! voelen ze niets van de behandeling, omdat het laagje óp de kies wordt aangebracht middels een kwastje. Het wegspoelen van de vloeistoffen met een grote afzuiger zal daarom het spannendste zijn van de behandeling.
Het laagje wordt direct uitgehard middels een uithardingslamp, er hoeft dus niet gewacht te worden met eten en drinken. Bel gerust om te vragen hoe je kinderen hierop kunt voorbereiden. De mondhygiënist zal uiteraard stap voor stap uitleggen aan u en uw kind hoe dit gaat.

Wat gebeurt er tijdens de intake?

Bij de eerste afspraak wordt de algemene gezondheid doorgenomen via een vragenlijst. Gebruik van medicatie kunnen in relatie staan tot de gezondheid van uw gebit. Er wordt ingegaan op uw dagelijkse verzorging van uw gebit. Er wordt nagegaan of de middelen die u al gebruikt voldoende resultaat behalen in uw mond. Tevens is er ruimte en tijd om aan te geven of u zelf klachten of wensen heeft voor uw gebitssituatie.

Vervolgens wordt uw tandvlees opgemeten met een globale screening.
Rondom alle tanden en kiezen wordt de ruimte gemeten tussen tand en tandvlees. Wanneer u gezond tandvlees heeft krijgt u een score 0. Dit kan betekenen dat het tandvlees heel gezond is en niet bloedt bij bijvoorbeeld poetsen of flossen.
Score 1 betekent dat het met poetsen een klein beetje bloedt of dat er boven het tandvlees tandsteen zit. Dit wordt dan verwijderd in dezelfde zitting. Deze tandvleesontsteking is bij te houden als de mondhygiëne wordt verhoogd. U zult hierbij adviezen krijgen over hoe u het gebit kan schoonhouden.

Scoort uw tandvlees veel dieper dan 3mm onder het tandvlees en zit er tandsteen onder het tandvlees? Dan krijgt u een score 2 of 3.
Deze patiënten hebben dan last van (beginnende of gevorderde) parodontitis. Dan wordt hierbij een uitgebreidere meting uitgevoerd. De verdiepte ruimtes tussen tand en tandvlees heten pockets. In het algemeen geven pockets aanleiding tot ontstekingen. Samen met de röntgenfoto’s van uw eigen tandarts kunnen we een zorgplan opstellen voor uw gebitssituatie. Hierin kunt u ook uw wensen of klachten aangeven op korte en langere termijn.
Er wordt op aanvraag een begroting meegegeven, zodat u kan nagaan hoe u verzekerd bent.  
Voor een eerste consult wordt 60 minuten gereserveerd.

Behandelingsvisie en methodiek

Bij Mondhygiënepraktijk Onderberg is de behandelingsvisie gebaseerd op de richtlijnen en protocollen van het NVVP (Nederlandse Vereniging voor Parodontologie).  Tevens volgen wij de nieuwe behandelingsmethodiek van de Guided Biofilm Therapy.

Guided Biofilm Therapy (GBT) is een methode om de oude plaque, de biofilm, te verstoren met behulp van de EMS Airflow.

Bij deze methode wordt gebruik gemaakt van laag-abrasieve poeder in een airpolisher om eerst de plaque en aanslag te verwijderen. Op deze manier is GBT in veel gevallen een efficiënte aanpak om slijtage van worteloppervlak en vullingen tot een minimum te beperken.

Door allereerst de plakkerige biofilm te verwijderen creëer je meer zicht om gericht tandsteen te verwijderen. Deze wordt daarna verwijderd middels de EMS ultrasoon.

In tegenstelling tot vele andere apparaten geeft dit veel minder hoge geluiden en trillingen. Voor patiënten met gevoelige tanden is dit veel minder pijnlijk, want dit nieuwe apparaat werkt met warm water. Voor blootliggende tandhalzen is dit daarom veel aangenamer om de behandeling uit te voeren.

FAQ – Veelgestelde vragen

Op eigen initiatief naar de mondhygiënist blijft mijn tandarts ook op de hoogte?

Na de intake wordt uw eigen tandarts benaderd door een uitgebreide samenvatting van de behandeling. Zo is uw tandarts ook op de hoogte van onze bevindingen en vragen wij de recente röntgenfoto’s op. Samenwerking tussen patiënten, tandartsen en mondhygiënisten leidt tot een beter zorgplan en resultaat.

Welke klachten komen vaak voor?

Als uw tandarts u verwijst naar een mondhygiënist vraagt u zich misschien af waarom. Meestal is er iets aan de hand met uw tandvlees. Soms heeft u dat zelf al gemerkt aan bv:

een vieze smaak in de mond, een slechte adem, bloedend tandvlees bij het poetsen of flossen, gevoelige tandhalzen bij koud en warm, tanden of kiezen die los lijken te gaan staan of van plaats schuiven, tandsteen of (koffie-, thee-, rook-) aanslag op uw gebit, regelmatig (nieuwe gaatjes)

Hoeveel kost een behandeling?

De tarieven van de behandelingen zijn gebaseerd op de van de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit). De tarieven worden elk kalenderjaar aangepast.
Bij een “normale” gebitsreiniging van een gingivitis of een beginnende parodontitis kunt u rekening houden met een bedrag +- 125 euro.  De behandelaar is dan ook 40 minuten bezig met reinigen, polijsten en het geven van adviezen om zo de mondgezondheid zo goed mogelijk te verkrijgen.

Soms is het echter veel meer werk dan een eenmalige zitting, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een uitgebreide parodontitis. Dit is niet in 1 of 2 zittingen te reinigen zonder resultaat. Mocht dit bij u het geval zijn dan zal de behandelaar dit uiteraard eerst goed met u bespreken en een begroting meegeven die op maat gemaakt wordt.
Uitgebreide pardontitis heeft echt een plan van aanpak nodig om dit te stabiliseren. Bij deze behandeling wordt er dan een status opgesteld (+- 200 euro). Een uitgebreide behandeling van de parodontitis kan soms wel oplopen tot 1000 euro. Daarom is belangrijk dat u vroegtijdig komt zodat de parodontitis niet kan vorderen.

U kunt met een begroting bij uw zorgverzekering nagaan of er sprake is van een vergoeding. Let wel, dit betekent dat u een aparte tandartsverzekering nodig heeft, het staat los van een basis of aanvullende verzekering.

Bij Mondhygiënepraktijk Onderberg zijn er geen onderlinge afspraken tussen zorgverzekeraars gemaakt. U kiest uw eigen pakket voor uw zorgverzekering.

Met een melkgebit naar de mondhygiënist?

“Jong geleerd, oud gedaan!”

Juist met een melkgebit is het controleren op tandplak erg belangrijk. Het is zeker bij kinderen erg belangrijk dat ze zelf het nut inzien van het tandenpoetsen en de technieken van het poetsen leren te beheersen. Het oefenen en trainen van het poetsen, flossen en tandenstoken kan ertoe leiden dat in het volwassen gebit geen gaatjes komen. Kinderen tot 10 jaar hebben nog niet de volleerde motoriek zoals volwassenen. Het is daarom verstandig kinderen na te blijven poetsen ook al is het lastig om dit bij anderen te doen.

Vooral tijdens het wisselen doet het tandvlees soms pijn door de doorbrekende tanden en/of kiezen. Neem kinderen gerust mee naar de mondhygiënist, zodat ook zij hier naar kunnen kijken.

Uiteraard zijn ouders altijd welkom mee te kijken tijdens de behandeling, de betrokkenheid hiervan wordt juist gewaardeerd dus uw kind hoeft niet alleen naar binnen.
Voor jonge kinderen tot en met 3 jaar zijn er o.a. adviezen over voeding, poetsen en de fles of zuigspeen.

Praktijk Mondhygiënist Onderberg - Apeldoorn

Mondhygiënist Apeldoorn biedt de hoogste kwaliteit op gebied van mondhygiëne, preventie en professionele tandzorg.

Vragen?

Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact gegevens