De behandeling

Waarvoor kunt u allemaal bij de mondhygiënist terecht?

Mondzorg kinderen

De mond is een belangrijk deel van het gezicht en valt daarom direct op. Een frisse en schone mond is aantrekkelijk. Het is prettig te kunnen lachen en praten zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over slechte adem, een vieze smaak in de mond of aanslag op de tanden. Bovendien is een gezonde mond heel belangrijk voor het behoud van uw tanden en kiezen. Ontstoken tandvlees kan zonder dat u het merkt leiden tot onherstelbare schade aan uw gebit én zelfs tot het verlies van tanden en kiezen. Voor een bezoek aan de mondhygiënist heeft u géén verwijzing nodig van de tandarts. U kunt rechtstreeks een afspraak maken voor een behandeling.

De mondhygiënist helpt u uw mond gezond, sterk en fris te houden! Ons doel is daarom een tevreden patiënt een gezonde mond en een vrolijke lach te geven.

Hieronder vindt u enkele voorbeelden van eventuele behandelingen:

Gingivitis
Wanneer tandplaque niet tijdig wordt verwijderd kan er onder het tandvlees een ontsteking plaatsvinden. Dit gaat gepaard met wat roodheid, zwelling en een lichte bloeding bij het tandenpoetsen. Zo’n eerste tandvleesontsteking kan al plaatsvinden wanneer tandplaque 3 dagen ophoopt. Dit gebeurd meestal op de meest lastige locaties in de mond te denken aan tussen de tanden kiezen of helemaal achterin. Hier komt de tandenborstel of tandenstoker minder makkelijk bij.
Uw mondhygiënist meet het tandvlees op bij de behandelingen. Bij gezond tandvlees en bij gingivitis is er sprake van 3mm of minder toegankelijkheid onder het tandvlees waar bacteriën zich kunnen ophopen. Deze gingivitis is omkeerbaar naar een gezonde mond, maar zal een uitgebreide reiniging nodig hebben door een tandarts of mondhygiënist.

ParodontitisWanneer een tandvleesontsteking niet op tijd wordt behandeld door middel van reiniging of door het eigen lichaam, dan zet deze zich voort. Er komen nu andere agressievere bacteriën bij die zich dieper in het tandvlees willen nestelen en vermenigvuldigen.
Een kies of tand zit in het kaakbot vast met kleine wortelvezels.
De parodontitis tandvleesontsteking zet zich steeds dieper voort richting de wortels van de kiezen. Hierbij laten de vezels van het kaakbot los en trekt het kaakbot zich uiteindelijk terug.
We noemen dit Parodontitis. Wanneer bot terugtrekt komt de kies uiteindelijk los te staan. Dit proces gaat alleen maar verder als er niet wordt behandeld. Soms hebben patiënten dit pas erg laat in de gaten, want dit hoeft niet gepaard te gaan met pijn of gevoeligheid in een beginnend stadium. Hierbij meet uw behandelaar meer dan 3mm.
4 of 5mm is nog een beginnende vorm van parodontitis die soms met een uitgebreide reiniging kan worden gestabiliseerd naar de gezonde 3mm.
Vanaf 6mm of meer is er sprake van een ontsteking vanaf de helft van de wortellengte. Een uitgebreidere behandeling zal hiervoor echt noodzakelijk zijn om dit te stabiliseren. Botafbraak is helaas niet onomkeerbaar.

De mondhygiënist meet daarom altijd de conditie van het tandvlees om te kijken hoe het gaat met tanden en kiezen.

Reiniging bij Implantaten / Kronen / Bruggen
Kronen en bruggen worden geplaatst om tanden en kiezen te beschermen. Ze hebben altijd een microscopisch klein randje/aanhechting, waarin bacteriën kunnen komen, die voor lekkage zorgen. Hierdoor ontstaan gaatjes onder de kroon of brug. Dit is natuurlijk zonde, want kronen en bruggen zijn erg duur.

Bij implantaten is verwijdering van bacteriën nog belangrijker. Bij een normale kies zorgen afweercellen van het lichaam ervoor dat de ontstekingen opgeruimd worden. Bij implantaten lukt dat niet en dat maakt ze erg kwetsbaar. Uw mondhygiënist zal het implantaat goed onder controle houden.
Na het zetten van een implantaat is het zeker de eerste twee jaar belangrijk dat deze strikt onder controle blijft. De mondhygiënist zal aangeven hoe het implantaat dagelijks op de juiste wijze onderhouden/gereinigd dient te worden.

kinderen mondzorg tandarts gratis

Medisch gecompliceerde patiënten
In de medische wereld wordt voortdurend onderzocht hoe mensen hun medische problemen kunnen stabiliseren en een zo laag mogelijke dosering van hun medicijnen behoeven te gebruiken.
Als in de mondholte ontstekingen zitten dan kan dat een interactie hebben op de medicatie voor bijvoorbeeld: hart- en vaatproblematiek, diabetes en reuma.
De lichaamsafweer en de medicatie zijn zo gefocust op het opruimen van ontstekingen, dat de aandacht van de medicijnen wordt verdeeld.
Het opruimen van de ontstekingen in de mondholte kan hierbij een grote rol spelen.
Vraag de mondhygiënist wat de interacties zijn en mogelijke linken tussen het tandvlees en uw aandoening. De mondhygiënist vraagt de patiënt bij elk bezoek daarom naar een recente update van de medische gegevens.
Zwangerschap en tandvleesontsteking
Zwangerschapsgingivitis, ofwel tandvleesontsteking door zwangerschap is een hormonale kwestie.
Het kan zijn dat juist in het eerste trimester van de zwangerschap problemen ontstaan  met het tandvlees, wat hiervoor nog niet aan de orde was. Het tandvlees kan erg gaan bloeden tijdens poetsen en er kan zelfs zwangerschapsparodontitis optreden (zie hiervoor kopje Parodontitis). Voor zwangere vrouwen is het erg belangrijk dat de ontstekingen in de mond worden behandeld.
In het eerste en tweede trimester kan er makkelijker behandeld worden dan in het laatste trimester. Vraag daarom gerust om een intake en/of advies en vertel dat u zwanger bent.
Slechte adem
Een slechte adem ofwel Halitose, kan verholpen worden. Het is lastig om hiermee rond te lopen.
Nog vervelender is het, als patiënten het van hun familie of kennissen horen, maar hier zelf niets van merken. Achterop de tong worden door de tandplak- bacteriën zwavelzuren afgescheiden. Deze zwavelzuren zorgen voor een vieze smaak. Vaak komt dit voor bij mensen die een eiwitrijk dieet hebben, zoals bijvoorbeeld sporters. Vraag de mondhygiënist om adviezen en vertel wat zelf al is geprobeerd om dit op te lossen.
Sealen van kiezen bij kinderen vanaf 6 jaar
De grote kiezen van kinderen komen meestal rond de 6e levensjaar door. Dit zijn de volwassen kiezen die een leven lang mee moeten. Als deze langzaamaan doorkomen kunnen de groefjes in het kauwvlak van de kiezen erg diep zijn, hierdoor komt de tandenborstel niet altijd even goed bij deze kwetsbare plekken. De groeven in het kauwvlak kunnen dan verkleuren of er kan een gaatje in ontstaan. Om dit te voorkomen wordt er, indien nodig, een laagje sealent overheen gelegd om de groef wat op te vullen. De sealent is een wit laagje op het kauwvlak wat heel glad aanvoelt. Hierdoor wordt het poetsen makkelijker en kan er minder snel een gaatje optreden. Niet bij elke tand of kies is het nodig om deze te sealen, soms zijn de preventieve poets- en voedingsinstructies voor de kinderen ook afdoende als de groeven niet te diep zijn.

Kinderen vinden het soms een beetje spannend als ze moeten komen voor het sealen omdat ze een behandeling nog niet hebben meegemaakt.
Bij het sealen, echt waar! voelen ze niets van de behandeling, omdat het laagje óp de kies wordt aangebracht middels een kwastje. Het wegspoelen van de vloeistoffen met een grote afzuiger zal daarom het spannendste zijn van de behandeling. Het laagje wordt direct uitgehard middels een uithardingslamp, er hoeft dus niet gewacht te worden met eten en drinken. Bel gerust om te vragen hoe je kinderen hierop kunt voorbereiden. De mondhygiënist zal uiteraard stap voor stap uitleggen aan u en uw kind hoe dit gaat.

Met een melkgebit naar de mondhygiënist?
Jong geleerd, oud gedaan!
Juist met een melkgebit is het controleren op tandplak erg belangrijk. Het is zeker bij kinderen erg belangrijk dat ze zelf het nut inzien van het tandenpoetsen en de technieken van het poetsen leren te beheersen. Het oefenen en trainen van het poetsen, flossen en tandenstoken kan ertoe leiden dat in het volwassen gebit geen gaatjes komen. Kinderen tot 10 jaar hebben nog niet de volleerde motoriek zoals volwassenen. Het is daarom verstandig kinderen na te blijven poetsen ook al is het lastig om dit bij anderen te doen.

Vooral tijdens het wisselen doet het tandvlees soms pijn door de doorbrekende tanden en/of kiezen. Neem kinderen gerust mee naar de mondhygiënist, zodat ook zij hier naar kunnen kijken.
Voor jonge kinderen tot en met 3 jaar zijn er o.a. adviezen over voeding, poetsen en de fles of zuigspeen. Uiteraard zijn ouders altijd welkom mee te kijken tijdens de behandeling, de betrokkenheid hiervan wordt juist gewaardeerd dus uw kind hoeft niet alleen naar binnen.

Behandeling mondhygienist

FAQ – Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er tijdens het eerste bezoek?

 Bij de eerste afspraak wordt de algemene gezondheid doorgenomen via een vragenlijst. Gebruik van medicatie kunnen in relatie staan tot de gezondheid van uw gebit. Er wordt ingegaan op uw dagelijkse verzorging van uw gebit. Er wordt nagegaan of de middelen die u al gebruikt voldoende resultaat behalen in uw mond. Of is er ruimte en tijd om aan te geven of u zelf klachten of wensen heeft voor uw gebitssituatie.

Vervolgens wordt uw tandvlees opgemeten. Bij Mondhygiënepraktijk Onderberg maken we allereerst gebruik van de zogeheten DPSI score.
Rondom alle tanden en kiezen wordt de ruimte gemeten tussen tand en tandvlees. Wanneer u gezond tandvlees heeft krijgt u een score 0. Dit kan betekenen dat het tandvlees heel gezond is en niet bloedt bij bijvoorbeeld poetsen of flossen.
Score 1 of 2 betekent dat het met poetsen een klein beetje bloedt of dat er boven het tandvlees tandsteen zit. Dit wordt dan verwijderd in dezelfde zitting. Deze tandvleesontsteking is bij te houden als de mondhygiëne wordt verhoogd. U zult hierbij adviezen krijgen over hoe u het gebit kan schoonhouden.

Scoort uw tandvlees veel dieper dan 3mm onder het tandvlees en zit er tandsteen onder het tandvlees? Dan krijgt u een score 3- , 3+ of 4.
Deze patiënten hebben dan last van (beginnende of gevorderde) parodontitis. Dan wordt hierbij een uitgebreidere meting uitgevoerd.
De verdiepte ruimtes tussen tand en tandvlees heten pockets. In het algemeen geven pockets aanleiding tot ontstekingen. Samen met de röntgenfoto’s van uw eigen tandarts kunnen we een zorgplan opstellen voor uw gebitssituatie. Hierin kunt u ook uw wensen of klachten aangeven op korte en langere termijn.
Er wordt op aanvraag een begroting meegegeven, zodat u kan nagaan hoe u verzekerd bent.  Voor een eerste consult wordt een uur gereserveerd.

Op eigen initiatief naar de mondhygiënis; blijft mijn tandarts ook op de hoogte?

Na de intake wordt uw eigen tandarts benaderd door een uitgebreide samenvatting van de behandeling. Zo is uw tandarts ook op de hoogte van onze bevindingen en vragen wij de recente röntgenfoto’s op. Samenwerking tussen patiënten, tandartsen en mondhygienisten leidt tot een beter zorgplan en resultaat.

Waarom naar de mondhygiënist?

Als uw tandarts u verwijst naar een mondhygiënist vraagt u zich misschien af waarom. Meestal is er iets aan de hand met uw tandvlees. Soms heeft u dat zelf al gemerkt aan bv:

  • een vieze smaak in de mond,
  • een slechte adem of
  • bloedend tandvlees bij het poetsen of flossen.
  • gevoelige tandhalzen bij koud en warm,
  • tanden of kiezen die los lijken te gaan staan of van plaats schuiven,
  • tandsteen of (koffie-, thee-, rook-) aanslag op uw gebit,
  • regelmatig (nieuwe gaatjes)

Hoeveel kost een behandeling?

De tarieven van de behandelingen zijn gebaseerd op de tarieven van de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit). De tarieven worden elk jaar aangepast.
Bij een “normale” gebitsreiniging van een gingivitis of een beginnende parodontitis kunt u rekening houden met een bedrag +- 100-115 euro.  De behandelaar is dan ook 40 minuten bezig met reinigen, polijsten en het geven van adviezen om zo de mondgezondheid zo goed mogelijk te verkrijgen.
Soms is het echter veel meer werk dan een eenmalige zitting, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een uitgebreide parodontitis. Dit is niet in 1 of 2 zittingen te reinigen zonder resultaat. Mocht dit bij u het geval zijn dan zal de behandelaar dit uiteraard eerst goed met u bespreken en een begroting meegeven. Hiervoor is namelijk echt een plan van aanpak nodig om dit te stabiliseren.

U kunt met een begroting bij uw zorgverzekering nagaan of er sprake is van een vergoeding. Let wel, dit betekent dat u een tandartsverzekering nodig heeft, geen basis of aanvullende verzekering.
Bij Mondhygiënepraktijk Onderberg zijn er geen onderlinge afspraken tussen zorgverzekeraars gemaakt. U kiest uw eigen pakket voor uw zorgverzekering.

Praktijk Mondhygiënist Onderberg - Apeldoorn

Mondhygiënist Apeldoorn biedt de hoogste kwaliteit op gebied van mondhygiëne, preventie en professionele tandzorg.

Vragen?

Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact gegevens